Tagi

, ,

Fantastyczne pierożki z wołowiną. Jeżeli ugotujemy je w osolonej wodzie zamiast smażyć w głębokim oleju i podamy z rosołem lub czerwonym barszczem uzyskamy pyszne danie.

SAM_4890

Składniki:

farsz:
200 g mielonej wołowiny
1/2 pęczka szczypiorku
kawałek pora
1-2 łyżki oleju
sól
pieprz
papryka w proszku

ciasto:
1 szkl wody
około 2 szklanki mąki
sól

SAM_4878

1. Wodę wlewamy do miski, solimy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Nie może być twarde. Odstawiamy na 15 minut.

2. Pora kroimy w kostkę a szczypiorek drobno szatkujemy.

3. Dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Wszystkie składniki łączymy z olejem.

4. Ciasto dzielimy na około 25 kawałków. Każdy wałkujemy na cienki placek.

5. Na środek nakładamy po łyżeczce farszu.

6. Zawijamy w kształt sakiewek.

7. Smażymy w głębokim oleju, nie za mocno rozgrzanym.

Smacznego!

Advertisements