Tagi

, , ,

Bardzo lubię dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować przepiękne ozdoby. Dzięki nim każdy tort jest niepowtarzalny.

WP_20130915_009

Składniki:

Forma na babkę z kominkiem

Biszkopt jasny:

1,5 szkl mąki

3/4 szkl cukru

4 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

1,5 szkl mąki

3/4 szkl cukru

4 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 czubatych łyżek kakao

Poncz:

1 cytryny

2-3 łyżki cukru

1 szkl wody

Krem:

50 dag serka mascarpone

20 dag śmietany 30%

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki kakao

Masa maślana:

250 g miękkiego masła lub margaryny

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

masa cukrowa

barwniki

1/3 szkl jagód

powidła śliwkowe

dżem wiśniowy

lalka

odrobina oleju

1412470_240003959497859_1165964040_o

1. Oba biszkopty przygotowujemy identycznie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. W przypadku biszkoptu ciemnego dodajemy też kakao. Mąkę musimy przesiać z proszkiem.Powoli łączymy z masą jajeczną mieszając wyłącznie drewnianą łyżką. Oba biszkopty pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

2. Aby przygotować krem ubijamy na sztywno śmietanę. Łączymy ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao.

3. Do przygotowania nasączenia gotujemy wodę z pokrojoną cytryną oraz cukrem. Przelewamy przez sito i studzimy.

4. Biszkopty kroimy na pół. Układamy na przemian: ciemny, nasączenie, dżem wiśniowy, jasny krem, jasny biszkopt, nasączenie, powidła, krem kakaowy, ciemny biszkopt, nasączenie, krem jasny, jagody,itd. Biszkopt na wierzchu tylko nasączamy. Całość smarujemy margaryną utartą z cukrem. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

5. Lalkę owijamy do połowy folią i wkładamy w środek tortu. Dekorujemy masą cukrową połączoną z odpowiednimi barwnikami. Aby masa ładnie się błyszczała, smarujemy ją niewielką ilością oleju. Nadmiar usuwamy delikatnie papierowym ręcznikiem.

SAM_2881

Smacznego!

Reklamy