Tagi

, , ,

Nietypowa zapiekanka, w której główną rolę odgrywa kasza bulgur. Przygotowałam z niej małe pulpeciki i podałam z sosem. Razem utworzyły pyszne danie.

SAM_7146

Składniki

Pulpeciki
1 szkl kaszy bulgur
1 jajko
3 łyżki mąki
sól
pieprz
ok. 300 ml wrzącej wody

Sos
2 małe kiełbaski
1 puszka pomidorów
1 zielona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 ząbek czosnku
kawałek pora
tymianek
bazylia
sól
pieprz
wegeta
papryka słodka i ostra w proszku
koncentrat pomidorowy
parmezan

SAM_7153

1. Kaszę przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i trochę ostygnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać kleista „papka”. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Powinno wyjść 20 sztuk. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Pulpeciki nie wypływają na wierzch, dlatego musimy uważać aby się nie rozgotowały.

2. Do drugiego garnka dodajemy pomidory z puszki, pokrojona kiełbaskę, paprykę oraz pora. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ugotowane pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy obwicie startym parmezanem. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach.

 Smacznego!

Reklamy