Tagi

,

Kiedy nie mam zbyt wielu warzyw w domu przygotowuję ta surówkę do obiadu. Marchew, jabłko i por znajdą się w każdej kuchni.

SAM_8075

Składniki:

2 średniej wielkości marchewki
1 małe kwaśne jabłko
kawałek pora
natka pietruszki
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz

SAM_8069

1. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Żeby jej smak był odpowiedni, w jej składzie musi przeważać marchewka. Do tej porcji potrzebujemy dwóch sztuk. Obieramy je i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłko powinno być kwaśne. Jeżeli nie mamy takiego, możemy wcisnąć kilka kropli cytryny. Ścieramy je na tarce razem ze skórką. Para kroimy w krążki. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystko dokładnie mieszamy. Łączymy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.

SAM_8090

Smacznego!

Reklamy