Tagi

, , ,

Kasza w formie zapiekanki wyszła naprawdę wyśmienita. Mięso jest aromatyczne a wszystkie dodatki nadały jej całkiem nowego smaku.

SAM_6978

Składniki:

200 g kaszy gryczanej
500 ml wrzącej wody
1 kostka wołowa
500g mielonej wieprzowiny
1 jajko
1 ząbek czosnku
ok. 1/3 łyżeczko soli
pieprz
1 łyżka majeranku
6 pieczarek
1 czerwona papryka
1 duża cebula
50 g parmezanu

SAM_6976

1. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki.

2. Kostkę wołową rozpuszczamy we wrzątku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę i zalewamy bulionem.

3. Układamy pieczarki pokrojone w plastry, na nich mięsne kulki.

4. Cebulę i paprykę kroimy w paski, układamy na wierzchu. Możemy odrobinę posolić.

5. Całość zapiekamy około 1 godz w 180 stopniach. 3 minuty przed końcem posypujemy zapiekankę parmezanem startym na drobnych oczkach.

Smacznego!

Advertisements