Tagi

, , , ,

Bardzo delikatne i smaczne kotleciki. Wspaniale nadają się dla dzieci jako alternatywa dla zwykłego mielonego. Są lekkostrawne i pożywne.

SAM_7678

Składniki:

500 g piersi z indyka
350 g tofu
2 średnie marchewki
1 jajko
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1 czerstwa bułeczka lub bułka tarta
olej do smażenia

SAM_7676

1. Pierś z indyka musimy zmielić w maszynce. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i rozdrabniamy na małe kawałki. Możemy użyć do tego tłuczka do ziemniaków.

3. Czerstwą bułeczkę namaczamy w wodzie. Możemy zastąpić ją bułką tartą. Wszystkie 4 składniki dokładnie mieszamy.

4. Dodajemy jajko, drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

5. Formujemy kotlety mokrymi dłońmi. Smażymy na oleju.

SAM_7670

Smacznego!

Advertisements