Tagi

, , ,

Na drugie danie proponuję pyszne drobiowe roladki w ciekawym towarzystwie. Możemy je podać z dodatkiem ryżu i ulubionej sałatki lub serwować jako przystawkę.

SAM_7563

Składniki:

12-16 szt zielonych szparagów
1 podwójna pierś z kurczaka
4-8 plastrów szynki parmeńskiej
4 krótkie gałązki rozmarynu
oliwa

Sos:

1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka prawdziwego miodu
6 łyżek śmietanki 30%
sól
pieprz

SAM_7572

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Musztardę mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżeczkę do posmarowania mięsa. Do reszty dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na kilka minut.

2. Szparagi płuczemy, odcinamy „drewniane” części. Piersi z kurczaki kroimy w poprzek aby powstały nam 4 sztuki. Każdą rozbijamy tłuczkiem na grubość 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem oraz połową odłożonej wcześniej mieszanki miodu i musztardy. Układamy po 3-4 szparagi tak, aby ich główki wystawały z roladek.

3. Zawijamy. Kładziemy na każdej po gałązce rozmarynu.

4. Całość zawijamy w jeden lub 2 plasterki szynki parmeńskiej.

5. Wystające części szparagów smarujemy oliwą i zawijamy folią aluminiową.

6. Resztę miodowo-musztardowej mieszanki wykładamy na wierzch roladek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 30 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem polewamy roladki sosem.

Smacznego!

Reklamy