Tagi

,

Dziś na obiad proponuję pożywny krupnik z kluchami ( cepelinami). Przepis na tą oryginalną zupkę dostałam od znajomej. Z pewnością ucieszy amatorów kartaczy.

SAM_9580

Składniki:

Składniki na zupę:
3 l wody
200 g mrożonej włoszczyzny w paski
3 ziemniaki
1 kostka drobiowa
1 kostka wołowa
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
pieprz cayenne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kluchy:

4 średnie ugotowane ziemniaki
2 surowe ziemniaki
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g mielonej wieprzowiny
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

SAM_9582

1. Żeby praca poszła nam sprawnie i szybko najpierw gotujemy 4 ziemniaki przeznaczone na kartacze. Odcedzamy i zostawiamy do odparowania. Przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Wodę wlewamy do wysokiego garnka. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kostki rosołowe, ziele oraz liść. Po chwili dorzucamy włoszczyznę.

3. Pozostałe ziemniaki obieramy, 3 kroimy w kostkę i płuczemy, 2 ostatnie ścieramy na tarce i odciskamy z nich sok. Dodajemy do ugotowanych, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, powstały krochmal i dokładnie mieszamy.

4. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz majeranek. Formujemy niewielkie kulki. Mnie wyszło 11.

5. Do zupy dodajemy ziemniaki, doprawiamy pieprzem cayenne.

6. Teraz szybko formujemy zgrabne kartacze, zanim warzywa w zupie się rozgotują. Na mokrą dłoń nakładamy kawałek ciasta ziemniaczanego, po środku mięsną kulkę i zawijamy w owalny kształt.

7. Kiedy ziemniaki będą półmiękkie wrzucamy kluchy i gotujemy około 7 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Reklamy