Tagi

, , , , ,

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez drożdżowej babki. W tym roku wypróbowałam staropolski przepis. Ze względu na większą zawartość tłuszczu ciasto jest cięższe i bardziej kruche.

SAM_0567

Składniki:

500 g mąki

8 żółtek

200 g masła

80 g świeżych drożdży

200 g cukru

ok. 1/2 szkl ciepłego mleka

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki drobno pokrojonej skórki z pomarańczy

starta skórka z cytryny

1/3 szklanki  suszonej żurawiny

Lukier:

1 łyżeczka soku z cytryny

4 łyżki cukru pudru

różowy barwnik lub sok z buraka

SAM_0564

1. Drożdże rozprowadzamy w mleku z łyżką cukru, dodajemy kilka łyżek mąki aby zaczyn miał gęstość śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy.

2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy żółtka, sól, resztę cukru i zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione, ciepłe masło, żurawinę, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy więcej ciepłego mleka. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce.

3. Kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy formy. Ja użyłam dwóch foremek na babki bez kominka, w przypadku tych z kominkiem musimy naszykować trzy. Smarujemy je dokładnie rozpuszczonym masłem.

4. Jeżeli  ciasto podwoiło swoją objętość, przekładamy je do form do połowy wysokości i zostawiamy jeszcze na jakiś czas. Ciasto powinno wypełnić całą formę, wtedy wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy od 25 do 35 minut. Dla pewności czy jest już gotowe sprawdzamy patyczkiem.

5. Upieczone babki studzimy w foremkach. Następnie wyjmujemy i odwracamy.

6. Kiedy będą całkiem zimne przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym. Dodajemy różowy barwnik lub odrobinę soku z buraka. Dekorujemy nim babki.

SAM_0568

Smacznego!

Advertisements