Tagi

, , ,

Żeby makaron z jajkiem nie był nudny podałam go w nieco innej formie. Dzieciom przypadł do gustu taki obiadek 😉

SAM_9991

Składniki:

1/3 opakowania makaronu świderki
2 jajka
3 plastry żółtego sera
14 małych parówek (serdelków)
sól
pieprz
4 goździki

SAM_9993

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Przecedzamy ale nie przelewamy zimną. Przekładamy z powrotem do garnka, wbijamy jajka, dodajemy żółty ser pokrojony w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron przekładamy do misek, ja użyłam dwóch o średnicy 13 cm (mierzonej u góry). Dociskamy łyżką i odstawiamy na chwilę.

2. Dwie parówki nacinamy w poprzek na głębokość 2cm tylko z jednej strony. Wbijamy po dwa goździki. To będą głowy żółwi. W ośmiu kolejnych robimy małe podłużne nacięcia również tylko na jednym końcu. Pozostałe kroimy w cienkie plasterki.

3. Zawartość misek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po jednej stronie wbijamy parówki imitujące głowy żółwi, po bokach zaś po dwie imitujące nogi. Plasterkami obkładamy „skorupkę”. Z jednego końcowego kawałka robimy ogonki. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Reklamy