Tagi

, , ,

Efektowne ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Ich ozdabianie jest pracochłonne ale watro poświęcić czas aby mile zaskoczyć ukochana osobę.

WP_20150214_022

Składniki:

Ciasto:
250 g miękkiej margaryny
ok. 4 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Lukier:
1 białko
ok. 1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
sok z buraka
cukrowe groszki

WP_20150214_022

1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko,sól i ekstrakt migdałowy. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie. Zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Stopniowo wyjmujemy po jednym kawałku.

2. Wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy średniej wielkości serduszka. Powinno wyjść około 40 sztuk w zależności od wielkości foremki. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia.

3. Do przygotowana lukru potrzebujemy 1 białko. Ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny oraz stopniowe przesiany puder. Ubijamy do momentu aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Dzielimy go na pół. do jednej części dodajemy sok z buraka. Za pomocą szprycy cukierniczej dekorujemy ciasteczka i ozdabiamy cukrowymi groszkami.

SAM_9872

Smacznego!

Advertisements