Tagi

,

Z racji tego, że w tym roku Tłusty Czwartej i Walentynki były z bardzo krótkim odstępie czasu postanowiłam połączyć oba święta i przygotowałam oponki w kształcie serca. Bardzo spodobały się mojemu synowi.

SAM_9867

Składniki:

1 czubata szklanka mąki pszennej
3 żółtka
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżki letniego stopionego masła
20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
4 łyżki zimnego mleka
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia
foremki w kształcie sera (duża i mała)

SAM_9857

1. Ciasto przygotowałam w automacie do pieczenia chleba. Bardzo podoba mi się ta forma wyrabiania, ponieważ maszyna dokładnie miesza i utrzymuje stałą temperaturę. Nawet jeżeli w domu nie jest za ciepło nie obawiam się, że ciasto nie wyrośnie. Do pojemnika wlewam kolejno mleko, tłuszcz, żółtka, spirytus. Dodaję skórkę z cytryny, cukier puder, mąkę. W jednym rogu wsypuje sól a po środku pokruszone drożdże. W tym przypadku użyłam świeżych. Ustawiam program na wyrabianie ciasta ( u mnie numer 6).

2. Po 1,5 godzinie wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Wałkuję na grubość ok. 1 cm. Wycinam duże serca a w ich środkach małe. Oponki smażę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładam je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy przestygną posypuje przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

Reklamy