Tagi

, , ,

Oryginalna i słodka dekoracja stołu. Może być również walentynkowym prezentem.

SAM_9722A

Składniki:

Ciasto:
250 g miękkiej margaryny
ok. 4 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru kryształu
1 jajko
1 żółtko
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Glazura:
3 łyżeczki mleka
ok. 1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka zmiksowanych truskawek
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
3-4 styropianowe jajka lub stożki
szpilki
posypki cukrowe

SAM_9655

1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, żółtko, sól. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie. Zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Stopniowo wyjmujemy po jednym kawałku, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy małe serduszka.

3. W każdym robimy słomką dziurkę w dolnej części. W zależności od wielkości foremki powinno wyjść od 90-100 sztuk. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

4. Kiedy przestygną zabieramy się za dekorowanie. Wszystkie składniki na glazurę mieszamy mikserem lub miotełką.

5. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą i dekorujemy różnymi posypkami. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

6. Jeżeli do przygotowania drzewka używamy styropianowego jajka należy odciąć dolną część aby stabilnie stało. Na szpilki z małymi główkami nabijamy po jednym większym groszku. Przy użyciu szpilek ozdobnych, z większymi główkami nie musimy tego robić.

7. Mocujemy serduszka do góry nogami zaczynając od dołu styropianu. Na jedno drzewko zużyłam 26 ciasteczek.

Smacznego!

Reklamy