Trochę oszukane spaghetti ale mojemu synkowi tak smakowało, że zjadł 3 porcje 🙂
Składniki:
Kotleciki:
200 g mielonego mięsa
natka pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
Sos:
1 duża pieczarka
1/2 cebuli
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ketchup
pieprz ziołowy
sól
kostka warzywna
czosnek granulowany
łyżka mąki
Dodatkowo:
1/3 opakowania makaronu spaghetti
1. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.
2. Pieczarkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy, zalewamy około 1 szklanką wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kostkę, ziele oraz liść laurowy. Po kilku minutach wrzucamy czerwoną fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na koniec zagęszczamy mąką i dodajemy ketchup i natkę.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Na talerzu układamy makaron formując włosy z kokardką, kładziemy mały kotlecik, z fasoli robimy nos i oczy. Dokładamy trochę sosu. Posypujemy natką.
Smacznego!