Tagi

, , , , ,

Lekko kwaskowe, zabawne roladki wywołały uśmiech na twarzy mojego dziecka. Idealnie wkomponują się w wystrój wielkanocnego stołu.

WP_20141026_036

Składniki

Ciasto
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1 szkl cukru pudru
1/2 szkl mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
Masa
400 g serka naturalnego
2 galaretki pomarańczowe
250 ml wrzątku

Dodatkowo
24 czekoladowe groszki
36 chrupek kukurydzianych
18 wykałaczek
czerwone jabłko

WP_20141026_011

1. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, wodą oraz sokiem z cytryny. Dodajemy cukier puder i stopniowo po jednym żółtku. Obie mąki i proszek przesiewamy przez sito. Porcjami łączymy z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 160 stopniach.

2. Zaraz po upieczeniu przekładamy na bawełnianą ścierkę i zawijamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

3. Obie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Kiedy zaczną tężeć, dodajemy je do serka.

4. Ostrożnie rozwijamy biszkopt. Jeśli masa jest rzadka, musimy odczekać aż zgęstnieje. Równomiernie rozkładamy ją na cieście. Zawijamy w roladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

5. Po dokładnym stężeniu dzielimy na 12 kawałków. W każdy wbijamy pośrodku wykałaczkę i po obu stronach nakłuwamy chrupki. 6 wykałaczek i 6 chrupek dzielimy na połowy. Robimy z nich ogonki. Groszki przyklejamy jako oczy a z jabłka wycinamy kacze „dziubki”. Ja umieściłam je na roladkach za pomocą masła.

SAM_8150

Smacznego!

Reklamy