Tagi

, ,

Smaczna i pożywna zupka. Nawet mój wybredny niejadek jest nią zachwycony.

SAM_8040

Składniki:

2 l wody
1 kostka wołowa
1 mała marchewka
kawałek pietruszki, selera i pora
mała cebula
2 średnie ziemniaki
natka pietruszki i selera
liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
pieprz
makaron (najlepiej drobny, małe muszelki, gwiazdki)

SAM_8045

1. Wodę gotujemy z kostką, zielem i liściem laurowym.

2. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera kroimy w kostkę lub plasterki. Dodajemy do gotującej się wody.

3. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki również pokrojone w kostkę.

4. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, podsmażamy na smalcu poszatkowaną cebulę. Dodajemy mąkę. Musimy uważać, żeby nie przypalić zasmażki. Gotową dodajemy do gotującej się zupy.

5. Na koniec doprawić pieprzem i dodajemy posiekaną natkę selera oraz pietruszki.

6. Zupę podajemy z makaronem ugotowanym osobno.

SAM_8042

Smacznego!

Advertisements