Tagi

, ,

Makaron można podawać praktycznie ze wszystkim. Ja wykorzystałam brukselkę i orzechy laskowe. Przygotowałam go w podobny sposób do Carbonary. Smak brukselki w połączeniu z lakowymi orzechami jest niezwykły.

SAM_7855

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti
300 g boczku
300 g brukselki
3-4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
200 g żółtego sera (najlepiej parmezanu)
garść laskowych orzechów
ok. 150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

SAM_7850

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.

2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier.

3. Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości.

4. Dokładamy połowę startego na drobnych oczkach sera i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią.

5. Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.

SAM_7859Smacznego!

Advertisements