Tagi

, , , ,

Nie za słodkie, z dodatkiem ulubionego dżemu idealnie nadają się na śniadanie.

SAM_9568

Składniki:

ok. 4 szklanki mąki
3 jajka
30 g drożdży lub 3 łyżeczki instant
1/2 szkl cukru pudru
60 g margaryny lub masła
1 szkl mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Dodatkowo:
odrobina oleju
białko
1/2 szkl drylowanych wiśni

SAM_9556

1. Z lenistwa wymieszałam ciasto w automacie. Do pojemnika wlewamy mleko, rozpuszczoną letnią margarynę (masło), dodajemy jajka, cukier puder oraz waniliowy, wsypujemy przesianą mąkę, w jednym rogu sól a na środku dodajemy drożdże (użyłam instant). Ustawiamy program do zagniatania ciasta, u mnie numer 6.

2. Po określonym czasie (około 1,5 godziny) przekładamy ciasto na stolnicę. zagniatamy przez chwilę, jeśli będzie się kleiło dodajemy trochę mąki. Dzielimy je na 4 części. Każdą na kolejne 4 kawałki. Za pomocą dłoni zwilżonych w oleju robimy wałeczki o równej długości.

3. Łączymy wszystkie z jednej strony i zewnętrzne przekładamy do środka zaplatając.

4. Kiedy powstanie nam warkocz robimy z niego obwarzanek. Postępujemy podobnie z trzema kolejnymi kawałkami ciasta.

5. Obwarzanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem, każdy smarujemy białkiem u układamy wiśnie. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.

Smacznego!

Reklamy