Tagi

, , , , , ,

Paleta smaków: słodko, słono i kwaskowo. Wszystkie wzajemnie się przenikają tworząc delikatne i niebanalne ciasto. Wspaniała orzeźwiająca propozycja na niedzielne popołudnie.

SAM_7931

Składniki

Spód z precelków
200 g pokruszonych precelków (1 i 3/4 szklanki)
3/4 kostki rozpuszczonego masła
3 łyżki cukru

Biała masa
400 g serka naturalnego
400 g jogurtu greckiego
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki żelatyny
6 łyżek wody

Wkładka malinowa
2 galaretki malinowe
500 ml wrzątku
300-400 g mrożonych malin

Dekoracja
kilka całych precelków
1-2 łyżki pokruszonych precelków
kilka malin

SAM_7956

1. Precelki powinny być drobno pokruszone. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem i cukrem. Tak przygotowanym „ciastem” wykładamy spód kwadratowej formy o boku mniej więcej 20 cm. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. Zostawiamy, aby wystygło.

2. Naturalny serek oraz jogurt grecki ubijamy mikserem dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Dwie łyżki dodajemy do większej części masy. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ją na precelkowy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy zamrożone maliny (im więcej tym lepiej). Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

4. Pozostałą żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła. Dodajemy do reszty masy i wylewamy na galaretkę. Wierz posypujemy pokruszonymi precelkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

5. Pokrojone dekorujemy całymi precelkami i malinami. Możemy zrobić to również przed chłodzeniem.

Smacznego!

Advertisements