Tagi

, , , ,

Pyszna zapiekanka podana w nieco inny sposób. Zachwyca smakiem i intryguje formą.

SAM_6584

Składniki

2 opakowania makaronu Cannelloni

1 bakłażan

1 cebula

1 czerwona papryka

500 g mielonego mięsa

2 puszki pomidorów

natka pietruszki

bazylia

sok z cytryny

sól

pieprz

papryka ostra i słodka w proszku

garść pestek z dyni

olej bądź smalec

kilka plastrów wędzonego żółtego sera

SAM_6575

1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażanu w kostkę. Zalewamy go wodą z solą aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut.

2. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki.

4. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, powinien być dość rzadki, aby makaron „naciągnął” odpowiednią ilość wody. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 30 -40 minut i 180 stopni. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy jeszcze około 5 minut.

WP_20140710_018

Smacznego!

Reklamy