Tagi

, , , , , ,

Kakaowo – cytrynowy torcik z jeżynową nutą. Idealnie pasuje na pierwsze urodziny dziecka.

SAM_9931

Biszkopt kakaowy:

( tortownica 21 cm)

6 jajek

1,5 szkl mąki

1 szkl cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 czubate łyżki kakao

Biszkopt cytrynowy:

3 jajka

3/4 szklanki mąki

1/2 szkl cukru

sok z połówki cytryny

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

250 g miękkiego masła

Krem maślany:

1 kostka miękkiej margaryny

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

Poncz:

1,5 cytryny

1,5 szklanki wody

2 łyżki cukru

Konfitura jeżynowa:

1 szkl mrożonych jeżyn

2 płaskie łyżki cukru

Dodatkowo:

około 750 g masy cukrowej

barwniki

gliceryna

SAM_9943

1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Możemy też podzielić ciasto na pół i upiec osobno.

2. Biszkopt cytrynowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce).

3. Krem: budyń rozprowadzamy z żółtkami w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu.

4. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.

5. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.

6. Konfitura jeżynowa: owoce podsmażamy z cukrem do odparowania nadmiaru wody.

7. Biszkopty układamy tak, aby cytrynowy bł w środku. Każdy dobrze nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Górny tylko obficie nasączamy. Całość smarujemy masa maślaną. wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy odpowiednio masą cukrową. Z gliceryny robimy kropelki wody.

Smacznego!

Reklamy