Tagi

, , , , , ,

Przygotowanie takich ciasteczek jest pracochłonne ale warto poświęcić czas aby osiągnąć efekt. Zachwycą i posmakują każdemu dziecku.

SAM_0084

Składniki:
 Ciasto:

250 g miękkiej margaryny

200 g cukru pudru

1 jajko

3 szkl mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 łyżki kakao

białko do przyklejania skrzydełek

Lukier:

3 białka

szczypta soli

ok. 3,5 szkl cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

barwniki

SAM_0080

1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek oraz kakao. Stopniowo dodajemy do ciasta. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zostawiamy na chwilę aby „odpoczęło”. Ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy duże i małe serca w takiej samej ilości. Mnie wyszło po 32 sztuki. Małe przecinamy na pół. U dużych odcinamy zwężoną część tą samą foremką.

2.  Odwracamy ciasteczka do góry nogami. Za pomocą białka przyklejamy skrzydełka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni prze 7-8 minut. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, żeby dobrze wystygły.

3.  Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dosypujemy cukier puder. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być puszysty i błyszczący. Dzielimy na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Dekorowanie zaczynamy od zrobienia oczu. Na papierze do pieczenia rysujemy 64 kółka. Użyłam do tego tylki cukierniczej. Białym lukrem wypełniamy każde kółko. Czarnym robimy mniejsze i ponownie białym po małej kropce.

4.  Różowym kolorem dekorujemy skrzydełka. Zostawiamy aż lukier dobrze wyschnie.

5.  Żeby łatwiej było zrobić „piórka”, odwracamy ciastko do góry nogami. Zaczynamy od szerszej części tułowia naszej sowy. Robimy niewielkie kropki tylko w jednym rzędzie. Każdą delikatnie rozmazujemy szpatułką o zaokrąglonej końcówce. Dla lepszego efektu powinniśmy wycierać ją dość często, aby pozostały na niej lukier nie przyklejał się. Postępujemy tak samo do dołu ciasteczka. Na końcu wypełniamy „uszy”. Przyklejamy oczy. Z pomarańczowego lukru robimy dzióbki i pazurki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku.

Smacznego!

Reklamy