Pizza słonik

Smaczna i zabawna pizza na razowym cieście. Zrobiłam ją razem z moją chrześnicą. Do jej przygotowania użyłyśmy naszych ulubionych dodatków.

Angażowanie dzieci w kuchni, szczególnie niejadków, to świetna zabawa i doskonały sposób aby zachęcić je do skosztowania własnoręcznie przygotowanych dań.

SAM_0026

Ciasto

 500 g mąki pszennej razowej

1 szkl ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

3 łyżki oleju

Dodatki

1 małe ugotowane udko z kurczaka

1 mała czerwona papryka

4 łyżki kukurydzy konserwowej

4 pieczarki

1 łyżeczka pesto

1 mała cebulka

100 g żółtego sera

2 goździki

SAM_0028

1.  Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, jajko w pokojowej temperaturze oraz sól. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy go do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2.  Ugotowane udko obieramy z mięsa. Paprykę, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dwa większe kawałki papryki zostawiamy na uszy.

3.  Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy z niego postać słonia. Zaczynamy od brzucha. Odrywamy 1/3 część ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy dużego talerza. Układamy je na środku blachy z piekarnika. Z malutkiego kawałka robimy ogonek. Z pozostałego ciasta odrywamy znów 1/3, również wałkujemy na kształt koła. Układamy na nim wybrane dodatki i formujemy głowę. Z kolejnej 1/3 części ciasta formujemy trąbę. Wałkujemy podłużne, nakładamy dodatki i zwijamy. Przyklejamy do głowy słonia.

4.  Pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy nakładamy dodatki i formujemy nogi. Przyklejamy do tułowia. Na końcu każdej układamy po 3 ziarenka kukurydzy. Z pieczarek robimy oczy, przytwierdzamy je goździkami.

5.  Środek słonia czyli brzuch smarujemy pesto.

6.  Na czubku głowy układamy cienkie kawałki mięsa imitujące włosy. Po bokach przytwierdzamy uszy. Równomiernie rozkładamy pozostałe składniki, posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

 

 Smacznego!

Dodaj komentarz